Beiaardbespelingen Oude Kerk Zoetermeer: 

 Elke eerste zaterdag van de maand van 12.00 uur tot 13.00 uur


Carillon Oude Kerk Zoetermeer - programma's januari - juni 2018

 

6 januari: Nieuwjaarsconcert

Traditioneel nieuwjaarsprogramma met "Music for the Royal Fireworks" van Handel, walsen van Johann Strauss (o.a. An der schönen blauen Donau) en "Happy New Year" van ABBA.

 

3 februari: Opera

Aria's en koren uit "Die Zauberflöte' van  Wolfgang Amadeus Mozart en diverse opera's van Giuseppe Verdi. Verder klinken vijf aria's uit de opera "L'esclave de Camoëns" (1846) van de 19e eeuwse Haagse componist Charles van der Does (1817 - 1878).

Ze zijn voor carillon bewerkt door Gijsbert Kok.

Van der Does schreef minstens vijf opera's voor de Franse Opera in Den Haag. Daarnaast was hij hofpianist van koning Willem II.

 

3 maart: Bach, Russische componisten en popmuziek

Van Bach klinken delen uit Brandenburgs Concert nr. 1 (Adagio, Menuet, Trio en Polacca)  en de Orkestsuite in D (Air, Gavotte). Uit de 19e eeuw klinken werken van de Russische componsten Michael Glinka (Mazurka) en Peter Tsjaikovski (Caprice Italien, Chanson Triste). Het geheel wordt afgewisseld met popmuziek van nú.

 

7 april: Originele beiaardmuziek van Nederlandse componisten

Vele beiaardiers en componisten hebben speciaal voor het carillon muziek gecomponeerd.

Vandaag klinken de Preludes 3, 4, 5 en 6 van Matthias van den Gheyn (18e eeuw), twee suites van resp. de Utrechtse componist Johan Wagenaar en zijn dochter, de pianiste Johanna Wagenaar en vervolgens werken van Henk Badings, Albert de Klerk en Wim Franken.

 

27 april: Koningsdag

Liederen uit "Nederlandsche Gedenck - Clanck" (1626) van Adriaen Valerius (o.a. Merk toch hoe sterk, Gelukkig is het land, Kom nu met zang), het Wilhelmus, "Wij leven vrij, wij leven blij" en bekende liedjes uit de bundel "Kun je nog zingen, zing dan mee".

 

 

5 mei: Bevrijdingsdag

Liedjes uit de jaren 1940 - 1945, o.a. Lili Marlene, Eens zal de Betuwe in bloei weer staan, Daar zijn de appeltjes van Oranje weer en Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan.

Verder klinkt Amerikaanse amusementsmuziek (Ragtimes van Scott Joplin, songs van George Gershwin en enkele blues).

 

2 juni: Van Haydn tot Piazzolla

Van Joseph Haydn (1732 - 1809) klinken enkele pianosonates, een thema met variaties en twee delen uit zijn Concert voor Cello en Orkest in C gr.t.

Deze werken worden afgewisseld met vier tango's van de Argentijnse componist Astor Piazzolla en enkele Franse chansons.